Roepletterbeleid amateurdienst

Inleiding
Met ingang van 16 mei 2004 zijn de vergunningscategorieën A en C vervangen door de categorie F. De F-vergunning heeft dezelfde bevoegdheden als de bestaande A- en C-vergunning. Van de bestaande A- en C-vergunninghouders wijzigt de categorie niet. Als gevolg hiervan is de prefixtoewijzing van de Amateurdienst gewijzigd.

De wijziging van artikel 19.68 van het Internationale Radio Reglement (ITU) is verwerkt in de mogelijkheden voor bijzondere roepletters.

Samenstelling roepletters
De roeplettercombinatie moet altijd bestaan uit:
  • prefix: 2 letters (PA t/m PI)
    * PA t/m PH voor individuele radiozendamateurs
    * PI voor specifieke experimenten en voor vergunningen voor verenigingen, onderwijsinstellingen en overige instellingen die in het kader van de ontwikkeling van de radiowetenschap een vergunning aanvragen
  • ·
  • één cijfer: 0 t/m 9
    * 0 t/m 5 en 7 t/m 9 voor individuele radiozendamateurs
    * 6 binnen de prefixen PA t/m PH voor bijzondere amateur-evenementen ; zie verder “bijzondere roepletters“
  • ·
  • suffix: minimaal één en maximaal drie letters; de volgende combinaties worden niet uitgegeven:
    * SOS
    * de lettercombinaties QOA t/m QUZ

Uitgangspunten
Vergunningen die op verzoek van de houder zijn ingetrokken:
o De roepletters blijven tot één jaar na de datum van intrekking geblokkeerd;
o Na één jaar zijn de roepletters voor vrije keuze beschikbaar.
Wordt binnen de periode van één jaar door de voormalige houder opnieuw een vergunning aangevraagd, dan kunnen de voor dit geval geblokkeerde roepletters op verzoek worden toegewezen.
  • Vergunningen die om andere redenen zijn ingetrokken:
    o De roepletters zijn tot vijf jaar na de datum intrekking geblokkeerd;
    o Na vijf jaar zijn de roepletters voor vrije keuze beschikbaar.
  • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
  • Aan toezeggingen in het verleden kunnen geen rechten worden ontleend.
  • Aan het wijzigen van roepletters is geen termijn gebonden.
  • Per vergunningscategorie zijn de volgende prefixen toegewezen:

    Categorie vergunning Prefixen
    F2


    PA01

    PA1 t/m PA5 + PA7 t/m PA9

    PB0 t/m PB5 + PB7 t/m PB9

    PC0 t/m PC5 + PC7 t/m PC9

    PE0 t/m PE5 + PE7 t/m PE9

    PF0 t/m PF5 + PF7 t/m PF9

    PG0 t/m PG5 + PG7 t/m PG9

    PH0 t/m PH5 + PH7 t/m PH9
    N
    PD0 t/m PD5 + PD7 t/m PD9

    1 PA0 is een besloten groep. Alleen houders van een vergunning met roepletters met een prefix PA0 kunnen binnen deze prefix een andere suffix kiezen. Houders die voorheen roepletters met een prefix PA0 hadden kunnen op aanvraag voor dezelfde roeplettercombinatie of een andere suffix in PA0 in aanmerking komen.
    2 Vergunninghouders van de categorie A of C kunnen voor het wijzigen van de roepletters gebruikmaken van de prefixseries van de F-vergunning, terwijl de categorie niet wijzigt.

Voorkeur bij aanvragen vergunning
Bij het aanvragen van een vergunning in de categorie “Radiozendamateurs” kan de aanvrager tot drie gewenste roeplettercombinaties opgeven. Via deze website, item “e-diensten” en “callbook” kan de aanvrager bepalen of de roeplettercombinatie op dat moment beschikbaar is. Aan deze vermelding kunnen geen rechten worden ontleend.
Is bij behandeling van de aanvraag de 1e voorkeur niet meer beschikbaar, dan wordt automatisch de 2e voorkeur toegewezen. Evenzo bij de 2e, dan wordt de 3e voorkeur toegewezen. Is ook de 3e voorkeur niet meer beschikbaar dan wordt de aanvrager hierover geïnformeerd en kunnen nieuwe voorkeuren worden uitgesproken.


Wijzigen roepletters
Het wijzigen van roepletters kan via internet worden aangevraagd op deze website. Via item “e-diensten”, “e-vergunning”, “wijzigen vergunning” en het relatienummer met het wachtwoord, kan de wijziging via “dossiernummer” worden aangevraagd.

De wijziging kan ook schriftelijk worden aangevraagd maar de verwerkingstijd is langer en verkleint de kans op toewijzen van de gewenste roepletters.
De volgende gegevens zijn van belang bij een schriftelijke aanvraag:
  • relatie- en dossiernummer van de aanvrager
  • naam, adres en huidige roepletters van de aanvrager
  • gewenste roeplettercombinatie 1e, 2e en 3e keus
U kunt de aanvraag richten aan:

Agentschap Telecom, afdeling Vergunningen
Postbus 450, 9700 AL Groningen
o.v.v. aanvraag nieuwe roepletters

Voor het wijzigen van roepletters is een vergoeding verschuldigd. Het tarief wordt jaarlijks vastgesteld in de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom.

Bijzondere roepletters
Bijzondere roepletters kunnen worden aangevraagd ten behoeve van het gebruik bij evenementen waarbij sprake is van promotie activiteiten die het zendamateurisme ten goede komen en bij deelname aan georganiseerde radiowedstrijden.
Als gevolg van artikel 19.68 van het internationale Radio Reglement is het mogelijk om als suffix meer dan drie letters toe te wijzen, of voor de suffix te kiezen uit andere tekens ervan uitgaande dat het laatste teken altijd een letter moet zijn.
Bijzondere roepletters kunnen worden toegewezen aan houders van een vergunning met de categorie A, C, F of N en aan houders van een vergunning in de categorie “verenigingsstations”.
De voorschriften en beperkingen behorende bij de vergunningscategorie van de aanvrager zijn van toepassing. Wanneer door een groep wordt deelgenomen aan een evenement of een georganiseerde radiowedstrijd, is het toegestaan dat leden van de groep gebruik maken van de toegewezen bijzondere roepletters. Zij krijgen hiermee niet meer bevoegdheden dan die verbonden zijn aan hun eigen categorie vergunning.
In geval het een verenigingsstation betreft, gelden eveneens de voorschriften en beperkingen verbonden aan deze stations.

De aanvraag voor toestemming tot het gebruik van bijzondere roepletters wordt gedaan op het daarvoor bestemde aanvraagformulier. De termijn waarbinnen een aanvraag voor bijzondere roepletters kan worden gedaan is ten hoogste 6 maanden en tenminste 3 weken vóór de datum van het evenement. Het formulier “aanvraag bijzondere roepletters” is te downloaden via deze website onder “informatie”, “vergunningen”, “voorschriften en beperkingen” , “radiozendamateurs” .

Toewijzing vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Bijzondere roepletters kunnen per activiteit worden aangevraagd voor een periode van maximaal 16 dagen. Indien een georganiseerde radiowedstrijd bestaat uit meerdere onderdelen die tezamen tot één klassering leiden, kunnen bijzondere roepletters voor maximaal één jaar worden gereserveerd.

Voor de toestemming is per periode van 16 dagen een vergoeding verschuldigd. Zie Regeling vergoedingen. U kunt de aanvraag richten aan:

Agentschap Telecom, afdeling Vergunningen,
Postbus 450, 9700 AL Groningen
o.v.v. aanvraag bijzondere roepletters

Overdraagbaarheid roepletters
Volgens artikel 3.8 van de Telecommunicatiewet zijn vergunningen in het algemeen overdraagbaar. Voor radiozendamateurs betekent dit dat in de praktijk de “roepletters” overgedragen kunnen worden. Echter, de bepalingen van de “Regeling aanvraag vergunningen” en het “roepletterbeleid” zijn onverminderd van kracht.

Degene die de roepletters overneemt:
  • dient de eigen vergunning in te laten trekken (2 vergunningen aanhouden is niet mogelijk),
  • dient qua vergunningscategorie aan het vereiste examenniveau van de over te dragen vergunning te voldoen,
  • dient aan de vereiste leeftijdsbepaling voor de betreffende vergunningscategorie te voldoen, en
  • kan geen vergunning met PA0-roepletters overnemen indien niet aan de bijzondere bepaling omtrent de prefix PA0 wordt voldaan.
Voor de overdracht van de vergunning dient toestemming te worden aangevraagd bij Agentschap Telecom, tevens is hiervoor een vergoeding verschuldigd. Zie Regeling vergoedingen.

De roepletters van een vergunninghouder die is overleden, zijn niet overdraagbaar.

Overige bepalingen
Het roepletterbeleid Amateurdienst van augustus 2003 vervalt hiermede.